Posted by : ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ 21.12.11

Οι εκλογές δεν πρέπει να ξεφύγουν από το νοητό κύκλο που έχει ήδη ορισθεί. Οτιδήποτε άλλο, δεδομένου ότι θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της νέας δανειοδότησης και του «κουρέματος» θα είναι επιζήμιο και εκ του πονηρού».
Την επισήμανση αυτή, κάνει σε συνέντευξή του στη «δ» το στέλεχος της ΝΔ κ. Γιάννης Παππάς με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις. Ο κ. Παππάς αναφέρεται με την ευκαιρία και στην κινητοποίηση της ΝΔ με αφορμή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε εκλογές. 
«Εκτιμώ ότι για άλλη μία φορά είμαστε θεατές ενός θλιβερού θεάτρου με τους ίδιους πρωταγωνιστές, που με περισσή ευκολία βαφτίζουν το κομματικό, εθνικό. Κάποτε μπορεί το αυτό θέατρο να έβγαζε χειροκρότημα. Σήμερα αυτό το θέαμα αν δεν είναι επικίνδυνο, είναι σίγουρα λυπηρό», τονίζει ο κ. Παππάς.
Ερωτηθείς αν επιθυμεί να είναι υποψήφιος βουλευτής, υπογραμμίζει τα ακόλουθα:
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με τον Αντώνη Σαμαρά μας ενώνει μία βαθιά φιλία και μία σχέση εκτίμησης στο πρόσωπό μου που με συγκινεί απίστευτα. Δηλώνω, λοιπόν, έτοιμος να ανταποκριθώ με αξιοπρέπεια και με ευθύνη σε ό,τι εκείνος αποφασίσει». 
Η συνέντευξη του κ. Γ. Παππά, αναλυτικά:
Πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΝΟΔΕ με διευρυμένη σύνθεση. Ποιος θεωρείτε πως ήταν ο λόγος;
Στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν ούτε μυστικά, ούτε κρυφά δωμάτια. Υπάρχει βαθιά εμπεδωμένη η φιλοσοφία του εσωκομματικού διαλόγου. Πόσο μάλλον σήμερα που οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και
, κυρίως, τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, απαιτούν μία ακόμη πιο συχνή συζήτηση για το «που» και «πως» πάμε. Σε αυτή την αγωνία απαντά και η πρόσφατη συνεδρίαση, στην οποία αναφέρεστε. 
Πώς κρίνετε την πορεία της κυβέρνησης του κ. Λουκά Παπαδήμου καθώς δεν έχουν προκύψει αλλαγές που θα οδηγούσαν στην ανακούφιση των πολιτών;
Είναι φυσικό εκεί που είχε φτάσει τα πράγματα το ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος να έχει αυξημένες απαιτήσεις από την Κυβέρνηση Παπαδήμου. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι οι αλλαγές που περιμένει η κοινωνία και απαιτεί η ίδια η πραγματικότητα, δεν μπορούν να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη, γιατί η ζημιά που έχει γίνει είναι πολύ μεγάλη. Παρόλα αυτά, θέλω να ελπίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση, θα πετύχει τον καταστατικό στόχο, για τον οποίο δημιουργήθηκε. Από εκεί και πέρα, όμως, αντιλαμβάνεστε ότι μπροστά μας έχουμε πολύ δύσκολες επιλογές, που προφανώς πρέπει να εκπορεύονται από συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις. Και σ' αυτό μπορεί να τοποθετηθεί μόνο μία Κυβέρνηση, που να προέρχεται από νωπή λαϊκή εντολή, που να πιστοποιεί τον δρόμο που η ίδια η κοινωνία θέτει για τον εαυτό της. Είναι κατά τη γνώμη μου η απαραίτητη διαδικασία για να αποκτήσουμε πάλι ως χώρα το δικαίωμα στο αυτεξούσιο των επιλογών μας. Γιατί τώρα, κακά τα ψέματα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις προειλημμένες αποφάσεις της πολιτικής του Μνημονίου. 
Σε εξέλιξη όμως είναι και ο διάλογος για το θέμα των εκλογών. Ήδη κάποιοι θεωρούν πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση Παπαδήμου; Τι θα πρέπει να γίνει;
Να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι αυτή η Κυβέρνηση προέκυψε μετά από συμφωνία των κομμάτων που τη στηρίζουν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Αυτό είναι σαφές. Το δεύτερο που θέλω να τονίσω, είναι ότι αυτή η συζήτηση περί επιμήκυνσης του χρόνου ζωής της Κυβέρνησης δεν ξεκίνησε από τον τυπικά αρμόδιο, δηλαδή τον κ. Παπαδήμο. Ξεκίνησε από υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, μελλοντικούς, όπως ακούγεται, διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος, που προκειμένου να κάνουν το εσωκομματικό τους παιχνίδι δημιουργούν θέματα εκ του μηδενός. Εκτιμώ, ότι για άλλη μία φορά είμαστε θεατές ενός θλιβερού θεάτρου με τους ίδιους πρωταγωνιστές, που με περισσή ευκολία βαφτίζουν το κομματικό, εθνικό. Κάποτε μπορεί το αυτό θέατρο να έβγαζε χειροκρότημα. Σήμερα αυτό το θέαμα αν δεν είναι επικίνδυνο, είναι σίγουρα λυπηρό. 
Κάποιοι άλλοι, ιδίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν ότι θα πρέπει να γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Θα ωφελούσε όμως κάτι τέτοιο στη στιγμή που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα αλλαγή πολιτικής;
Ξέρετε, δεν έχει περάσει τόσος χρόνος από την ορκωμοσία της Κυβέρνησης Παπαδήμου που να δικαιολογεί μία τέτοια μεταστροφή. Δεν εννοώ ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν χρήζει αλλαγών. Θα ήταν παράλογο δεδομένου ότι αποτελείται από 50 μέλη. Λέω, όμως, ότι για άλλη μία φορά εκ των υστέρων κάποιοι κόπτονται για το καλό της πατρίδας, την ώρα που έδιναν γη και ύδωρ για να παραμείνουν στη Κυβέρνηση. Από τα 50 υπουργικά μέλη η Νέα Δημοκρατία απαριθμεί τέσσερα..Αρα και οι συγκρίσεις είναι εύκολες και οι σκοπιμότητες κατανοητές. 
Πόση πίστωση χρόνου όμως μπορεί να έχει μια κυβέρνηση τα περισσότερα μέλη της οποίας διαφωνούν για τα περισσότερα ζητήματα και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τη χώρα; 
Γι' αυτό επιμένω ότι οι εκλογές δεν πρέπει να ξεφύγουν από το νοητό κύκλο που έχει ήδη ορισθεί. Οτιδήποτε άλλο, δεδομένου ότι θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της νέας δανειοδότησης και του «κουρέματος» θα είναι επιζήμιο και εκ του πονηρού. 
Με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις η ΝΔ ετοιμάζεται για εκλογές ή θα δώσει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση;
Η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι τόσο ξεκάθαρη που δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Πίστωση χρόνου μπορεί να υπάρξει μόνο αν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που προανέφερα και μόνο για όσο χρόνο θα χρειαστεί για την επίτευξή τους. 
Έχει βάλει στο φουλ τις μηχανές σε τοπικό επίπεδο το κόμμα ενόψει εκλογών; Θεωρείτε πως είναι έτοιμος ο κομματικός μηχανισμός για μια αναμέτρηση στις κάλπες;
Ναι, ο τοπικός μηχανισμός είναι έτοιμος. Αλλά να σας πω κάτι; Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό απασχολεί ευρύτερα τον κόσμο. Το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα, που θα πρέπει να διαχειριστούμε το σημερινό χάος. Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλη μας την ενέργεια και εκεί την επικεντρώνουμε. 
Θα επιθυμούσατε να είστε υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και για ποιο λόγο;
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με τον Αντώνη Σαμαρά μας ενώνει μία βαθιά φιλία και μία σχέση εκτίμησης στο πρόσωπό μου που με συγκινεί απίστευτα. Δηλώνω, λοιπόν, έτοιμος να ανταποκριθώ με αξιοπρέπεια και με ευθύνη σε ό,τι εκείνος αποφασίσει. 
Ποια είναι τα προβλήματα της Δωδεκανήσου, που κατά την άποψη σας απαιτούν μάχες για να λυθούν; 
Πραγματικά τι να απαριθμήσει κανείς; Την αποτυχία του «Καλλικράτη» που διέλυσε τον διοικητικό ιστό των νησιών μας; Την έλλειψη υποδομών, οδικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων; Την απουσία τουριστικής πολιτικής σε μία περιοχή που οι επαγγελματίες αφήνονται στην τύχη τους την ώρα που έχουμε 20% αύξηση επισκεψιμότητας; Μπορώ να πω πολλά. Θα πω, όμως, μόνο TOYTO: ένα κράτος που δεν συνειδητοποιεί ότι το κάθε ευρώ που θα επενθυθεί στα νησιά μας παράγει δεκάδες θέσεις εργασίας και χιλιάδες ευρώ έσοδα στα κρατικά ταμεία, είναι ένα κράτος που διοικείται από λάθος ανθρώπους τη λάθος στιγμή. 
Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε για τα Δωδεκάνησα;
Χρειαζόμαστε πολλές μικρές και μεγαλύτερες αλλαγές που θα αλλάξουν το τοπίο. Αρχής γενομένης από τη διόρθωση των εγκληματικών λαθών του «Καλλικράτη». Καινούργια ανεξάρτητη Περιφέρεια Δωδεκανήσου. Νέοι Δήμοι και κατάργηση του θεσμού «ένα νησί - ένας Δήμος». Αλλά και ευρύτερες πολιτικές αλλαγές που θα πιστοποιήσουν ότι πίσω από τις αλλαγές υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που αντιλαμβάνεται τις πραγματικές ανάγκες και μπορεί να δώσει συγκεκριμένες προοπτικές για το αύριο. Η επανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού και η αυτονόμηση του Υπουργείου Ναυτιλίας, θεωρώ ότι θα είναι ορόσημα σε μία τέτοια πορεία. 
Στο θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ απέδωσαν οι προσπάθειες που έγιναν από τους τοπικούς φορείς ή όλα εξαρτώνται από τις υποσχέσεις που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Βενιζέλος;
Είναι γεγονός ότι οι τοπικοί φορείς προσπαθούν για το καλύτερο. Δυστυχώς, δεν αρκεί. Όσο οι πολιτικοί ιθύνοντες δουλεύουν κοντόφθαλμα και εισπρακτικά τόσο θα χάνονται ευκαιρίες και τόσο θα βυθίζεται ο κόσμος στην απελπισία. Γι' αυτό με βλέπετε να επιμένω στην ανάγκη αλλαγής, συνολικά πολιτικής πλεύσης.

Προσφάτως δόθηκε λίστα έργων που προωθούνται από τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για υλοποίηση από το ΕΣΠΑ. Το ζητούμενο είναι οι κατάλογοι των έργων ή η υλοποίηση τους;
Είναι η διαφορά που χωρίζει τη θεωρία από την πράξη. Και σ' αυτό δεν χωρούν ούτε κομματικές παρωπίδες, ούτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Πρέπει όλοι να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε στο βαθμό που μας αναλογεί. Και ας φαίνεται «ασύμφορο» με στυγνούς πολιτικούς όρους. Είναι απόλυτα «συμφέρον» με όρους κοινωνίας.
Στον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών θεωρείτε πως έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση ή οδεύει με τον αυτόματο πιλότο ο νομός;
Πρόσφατα είχα παρευρεθεί στο συνέδριο του ΣΕΤΕ και δυστυχώς επαληθεύτηκε ότι οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν... αλλά μόνοι τους. Εκεί είναι η πηγή του προβλήματος. Όση προσπάθεια και αν καταβάλλουν οι επαγγελματίες, τα Επιμελητήρια, όταν γίνονται μεμονωμένα, χωρίς οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο, χωρίς συγκεκριμένη στόχευση, χωρίς κατανόηση, τότε όλες οι προσπάθειες καταλήγουν στον πίθο των Δαναΐδων. Και αν μέχρι προχθές υπήρχε θεωρητικά αυτή η πολυτέλεια, χθες, σήμερα και πολύ περισσότερο αύριο δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Facebook Like Box

Follow by Email

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ

Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Από το Blogger.

- Copyright © ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -